Historie

Når man hører navnet “Solstråleøya”, bærer det bud om noe vakkert. Sommerlig idyll og koselige stunder med dem man er glad i. I dag er det nettopp slik Solstråleøya fremstår, men gjennom historien har det ikke alltid vært slik idyll her ute i Godøysundet. Selv den dag i dag lever historien om de mystiske adelsmann Mr. Musgrove fra England i beste velgående.

Mr. Musgrove

En sommerdag i 1889 ankommer et stort skip under engelsk flagg Tynset havn. I land stiger et stort følge av tjenere og tjenestepiker. Etter dem følger den upåklagelige kledde Mr. Musgrove i selskap med en liten pike på rundt 11 år. Sammen sjekker Mr. Musgrove og den lille piken inn på et av de lokale gjestehusene, mens resten av følget blir boende om bord i båten. Aldri før hadde en person av Mr. Musgroves kaliber besøkt den lille byen og oppstandelsen blant lokalbefolkningen var til å ta og føle på. Hvem var denne smart kledde engelskmannen og hva gjorde han her? Den lille piken som var i selskap med han visste man heller ikke noen om. Var det han hans datter, barnebarn eller kanskje en ung elskerinne? Historien man kunne høre rundt i Tynsets gater var mange og alle hadde sin egen teori om hva som var på ferde.

Olderholmen og Erleholmen

Etter å ha oppholdt seg i Tynset i flere uker, blir det kjent at Mr. Musgrove har kjøpt de to holmene Olderholmen og Erleholmen av en lokal grunneier. Ifølge grunneieren selv var prisen han ble tilbudet meget god og han hadde ingen bruk for de to holmene. Straks etter oppkjøpet går Mr. Musgrove i gang med bygging av kaianlegg og hus på Olderholmen. Samtidig opplyser han det lokale styret om at han har omdøpt de to holmene til “Solstraaleøene”. Huset han beordrer bygd er ulikt noe annet man hadde sett i Norge på denne tiden. Opp reiser det seg et stort slottslignende bygg med over 40 rom. Det er tydelig at Mr. Musgrove har penger og dermed begynner nye historier å utvikle seg. Var han av kongelig familie? Det ble lenge spekulert i om han var visekonge til India. Rykter hadde nådd helt til Norge, om visekongen som under en statlig middag i England hadde fornærmet Dronning Elisabeth. Under middagen skal visekongen ha reist seg for å utbringe en skål til Dronningen, men i stede for å ytre de velkjente ordene “God save the Queen” skal Mr. Musgrove ha sagt ”God Shave the Queen!” Dette skal ha fornærmet Dronningen i en slik grad at Mr. Musgrave skal ha blitt fratatt sin stilling og bortvist fra England.
Hva som egentlig er sannheten om Mr. Musgrave er det ikke mange som vet med sikkerhet. Han og den lille piken man tror het Ada, ble boende på Solstråleøya i 14 år. En dag var de bare borte. Like brått som de ankom, hadde de forlatt. Hva som ble av Mr. Musgrave og Ada er det ingen som vet med sikkerhet.

Kongelig eie

Etter at det lokale styret føler seg trygg på at Mr. Musgrove ikke ville returnere til den lille øya, bestemmes det at øya igjen skal tilfalle den lokale grunneieren som solgte den til Mr. Musgrove 14 år tidligere. Grunneieren føler ubehag ved å skal overta øya igjen da historiene og mysteriet rundt hvem Mr. Musgrove var har satt dype spor i lokalmiljøet. Grunneieren bestemmer seg derfor for å gi de to øyene i gave til den norske kongefamilien. Om det var sannhet i historiene om Mr. Musgrove og hans kongelige aner, virket avgjørelsen som det mest naturlige. Kongefamilien takket ja og øyene forble i deres eie fram til Kong Harald i 1991 ga øyperlen tilbake til Tynset kommune slik at lokalbefolkningen kunne nyte godt av det flotte området.

Privacy Policy