Om Solstråleøya

Solstråleøya ligger i idylliske Godøysund i Tysnes kommune i Hardanger. Den lille øya har en lang og spennende historie, som inneholder både engelske adelsmenn og den norske kongefamilien. De siste 20 årene er det dog som aktivitets- og friluftssted øya er kjent. Den lille øya, som ligger inne i det smale Godøysundet, har i mange år vært blitt besøkt av både store og små, hele sommerhalvåret. Før kommunen overtok øya i 1991, hadde den vært eid av den norske kongefamilien i over 80 år. Øya var i sin tid en gave fra en lokal grunneier til kongefamilien. Håpet var at kongefamilien skulle kunne bygge sitt eget sommerparadis på øya.  Etter at øya havnet i kommunale hender, er det nettopp et sommerparadis den er blitt. Her finner man de nydeligste badestrender med stupebrett og flytebrygge, restaurant, konsertscene og utallige aktiviteter for liten og stor. Selv om øya i dag er eid av kommune, ville ikke øya ha vært den samme om de ikke var for Solstråleøyas venneforening. Sammen med kommunen har de gjort en formidabel jobb med å bygge øya opp til det den er i dag.

Aktiviteter på Solstråleøya

Aller mest er øya brukt som friluftsområde for lokalbefolkning og besøkende båtfolk. På en vakker sommerdag er det ingen bedre plass i hele Tysnes enn Solstråleøya. Her finner man kommunens flotteste badestrand og med utleie av både robåt, kano, kajakk og diverse leker er her et yrende folkeliv hele sommeren. Om sol og strand skulle bli for kjedelig kan man ta seg en spasertur på øyas flotte turstier. Alle er godt merket med opp til flere rasteplasser underveis. På alle rasteplasser vil man finne sittegrupper og bålplass. Faunaen på øya er imponerende, med tanke på at den bare er ca. 20 mål stor. Her vil man finne mer enn 20 ulike tretyper og utallige vekster. Den flotte faunaen gjør også sitt til at det er et spennende dyreliv på øya. Solstråleøya har i mange år vært et yndet objekt for de som er glad i fugletitting. Sammen med de nærliggende holmene, er det her en rekke sjeldne fugler som besøker øya hvert år.

Overnatting under åpen himmel

Grunnet øyas størrelse er det begrenset med overnattingstilbud på Solstråleøya. Derfor har venneforeningen i samarbeid med kommunen anlagt to “campingplasser” på øya. Begge er godt merket ved ankomst og de ligger privat til slik at man ikke våkner med flere hundre sollystende besøkende rett utenfor teltet. På de to områdene kan det settes opp opptil 40 telt og det er et eget sanitæranlegg. Det er innlagt vann, men begrenset med strøm. Man kan dog mot en liten betaling få tilgang på både strøm og et lite, men velutstyrt kjøkken til enkel matlaging. Om man besøker den vakre øya en hustrig høstkveld, kan man også benytte seg av de to vedfyrte badestampene på området. Ved til stampene er alltid tilgjengelig. Alt venneforeningen ber om er at man behandler området med respekt. Ønsker man å støtte deres arbeid, er det en egen donasjonsboks å finne på kjøkkenet.

Hvordan komme seg til Solstråleøya

Øya har ikke veiforbindelse og eneste vei ut hit er med båt eller den lokale fergen som går hele sommeren. Fergen kan ikke legge til ved Solståleøya, men det legger til ved den nærliggende Erleholmen og derfra kan man leie robåt eller benytte en av de mange taxibåtene i området.

Om du aldri har hatt gleden av å besøke den lille øya i Godøysundet, kan vi så absolutt anbefale at du tar deg en tur neste gang du er i Tysnes-traktene. Øya er en perle og her kan man virkelig lade både kropp og sjel. Ankommer man med egen båt finner man en brygge som kan ta imot båter på opptil 30 fot.


Privacy Policy