Tysnesfest har i mange år vært en stor suksess i det lille øysamfunnet. I løpet av 11 år har festivalen vokst fra 4.500 besøkende til toppåret i 2007 da over 32.000 mennesker tok turen til lille Tysnes i Hardanger. Festivalen, som ble startet av en god vennegjeng, har gjennom årene utviklet seg til et stort, solid arrangement og det har også vist seg på størrelsen av artister som har opptrådt på festivalen. Selv om man har hatt en rekke store utenlandske navn på plakaten gjennom årene, er det alltid spesielt når man får besøk av Norges største live band gjennom de siste 15 årene; Vamp. Vamp har faktisk spilt på Tysnesfest hele tre ganger og er nærmest som festivalens eget husband å regne. I 2017 står de atter en gang på scenen i Tysnes, denne gangen på den vakre Solstråleøya. Som headliner og siste band på scenen på lørdag, lover det å bli en heidundrende fest.
Vamp er et folkemusikkband fra Haugesund, som ble grunnlagt av Øyvind Staveland, Calle Øyvind Apeland, Paul Hansen, Bjørn Berge, Odin Staveland og Tore Jamne i 1990. Bandets musikalske profil er en blanding av norsk tradisjonell folkemusikk kombinert med rock. Bandet har utgitt 11 studioalbum, samlet ti gullplater, tre platinaplater, to trippel platina og blitt tildelt den norske spellemannprisen hele fem ganger. Bandet vant også den gjeveste spellemann “Årets spellemann” i 2005 etter at de ga ut live albumet “I full symfoni”, som bandet spilte inn sammen med Kringkastingsorkesteret.
Bandet har en stor og lojal fanbase, mye takket være deres unike tekster og folkelige sound. De fleste av teksten til Vamp er skrevet av norske diktere og forfattere. Mest kjente av deres lyriske samarbeidspartnere er Kolbein Falkeid, som bandet har jobbet sammen med gjennom hele karrieren. Falkeid har skrevet hoveddelen av tekstene på de tre første albumene og hans tekster er også brukt på alle de andre albumene bandet har gitt ut. En annen viktig bidragsyter til tekstsiden er Arnt Birkedal. Også han har bidratt med tekster til de fleste albumene, samt Ingvar Hovland, som har vært hovedbidragsyter på de to siste albumene. Mesteparten av musikken er skrevet av Øyvind Staveland og i begynnelsen av sin Vamp karriere bidro også Jan Toft med tekster.
I slutten av 1998 slo det en bombe ned i Vamp-leiren. Mangeårig vokalist Jan Ingvar Toft meldte at han ville forlate Vamp. Det var et stort skudd for baugen til det folkekjære bandet og mange av deres fans var i opprør. Bandet selv tok det hele meget fint og markerte enden på en æra med å dedikere samlealbumet “Ei med alt” til sin mangeårige vokalist. Senere samme år kom Vidar Johnsen inn som ny vokalist og assosiert medlem. Johnsen, som hadde en flott solokarriere og mange andre jern i ilden, fant aldri tid til å bli et fullverdig medlem av Vamp. Når tiden var kommet for at Vamp skulle spille inn sitt neste studioalbum, var ikke Johnsen med. I stede for å hente inn en ny vokalist i siste liten, inviterte bandet heller en rekke godt etablerte norske vokalister som Herborg Kråkevik, Anne Grete Preus, Kirsten Bråten Berg, Morten Abel og Leif Ove Andsnes med på albumet. I tillegg deltok også Toft som vokalist på sangen “Berget det blå”. Albumet, som ble utgitt 20. september 2000, ble en av Vamps aller største suksesser. Samarbeidet med en rekke gjesteartister fungerte så utmerket at det ble helt vanlig for Vamp å ta med andre musikere på sine prosjekt. Selv etter å ha forlatt bandet har både Toft og de tidligere trommeslagerne Sande, Grinde og Jamne opptrådt med bandet. I 2002 kom albumet “Månemannen”, et album som gjorde Vidar Johnsen til bandets hovedvokalist.